Verdensdagen for psykisk helse

Jeg vet ikke helt hva jeg skal skrive om denne dagen – men jeg føler at jeg ikke bare kan la denne dagen passere, uten å ha nevnt den med noen ord. Verdensdagen for psykisk helse er utrolig viktig, og jeg er veldig glad for at vi har en egen dag, hvor dette temaet blir fokusert på – det er ikke det.

“En slik dag kan hvert fall bidra til mer åpenhet og mindre stigmatisering, og jeg håper at det en dag blir like normalt som et skrubbsår på foten”. – skrev jeg på bloggen min i fjor. I dag tidlig la jeg ut en liten tekst på instagram med et dikt jeg har skrevet – men etter litt ettertanke i løpet av denne dagen, og etter å ha lest innlegg til bekjente- så er jeg også blitt litt usikker på denne dagen, for har noe av det jeg skrev i fjor, blitt noe annerledes nå – ett år senere? det kan i hvert fall ikke jeg merke noe til, og det er jo litt synd.

Meningen er å få psykiske lidelser frem i lyset, og det utgjør nok en forskjell – årets tema er som sagt – “noe å glede seg over”. Det er også veldig fint – det er viktig å ha noe å glede seg over. Om det bare er en liten ting eller noe stort – så trenger vi alle litt glede i en grå hverdag, og vi trenger å sette pris på de små tingene som skjer i hverdagen. Men temaet sier ikke så mye – for de som virkelig sliter med psykiske lidelser, orker kanskje ikke å delta på denne dagen engang – de fortsetter å bli stigmatisert og gjemt bort. Alle burde finne noe å glede seg over – uavhengig om man er psykisk syk eller ikke, er vel egentlig det jeg vil fram til her – for alle mennesker har en psykisk helse med et forbedringspotensiale!

Jeg vil oppfordre alle til å møte psykisk helse med åpenhet, og det vil en dag være like normalt å ha en brekt fot som eksempelvis angst. Det er det som er det triste her – at det vil mest sansynlig aldri skje. En brukket fot kan du se, i mens angst er det bare personen som har det som kan føle det – selv om det er minst like vondt, om ikke enda verre å slite med det, så er det usynlig for andre. Selvfølgelig hjelper en slik dag mer enn om den ikke hadde fantes, og det er utrolig bra at den eksisterer – men det er fortsatt en lang vei igjen å gå, og man må fortsatt gjøre en større innsats for at stigmaet og fordommene skal forsvinne.

Mitt budskap blir likevel – ta vare på hverandre, og gjør noe som gleder deg. Du får ikke gjort noe med fortiden din, men husk at det som har vært, det er ikke nå- det alltid et håp og et lite lys i enden, selv om du ikke ser det det akkurat nå. Strekk ut en hånd til de som trenger det, og ikke bidra til mer stigma i psykisk helsevern.

Men det viktigtiske av alt ~ ha så gode dager som mulig ♥ Du er god nok som du er!

6 kommentarer

Siste innlegg